Nieuws

Het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek is een uniek samenwerkingsverband van Duurzaam Bouwloket, energiecoöperaties, bouw- en installatiebedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Alle partijen werken individueel en met elkaar aan het ondersteunen van inwoners bij het verduurzamen van hun huis. 

Van doorwaaiwoning naar nul op de meter: het succes van de Hamershof

Geplaatst op 28 oktober 2021

Leuk hoor al die adviseurs die je ondersteunen. Maar wat is nu precies de ervaring van VvE’s zelf? We vragen het aan Remko van de Berg. Hij is voorzitter van VvE Hamershof, een complex van 97 appartementen die zich bevinden boven het gelijknamige winkelcentrum in Leusden. Remko van de Berg is een van de sprekers op de Inspiratiebijeenkomst voor VvE's op 10 november

In een traject van 3,5 jaar is het daar gelukt om een grootscheepse verduurzaming te realiseren. Dusdanig dat Remko geen gasrekening meer heeft en dankzij de zonnepanelen op het dak soms zelfs geld terug krijgt in plaats van te moeten betalen voor elektriciteit.

Spannend moment

Van de Berg ondersteunt de stelling dat een groot probleem kan helpen bij het verkrijgen van draagvlak voor investeren in verduurzaming. Van de Berg: “Het hout was weggerot, we hadden enkel glas, je kon onder de voor- en balkondeur doorkijken. Opnieuw schilderen was geen optie meer. Het was tijd voor grotere investeringen.” Dat was nog wel een spannend moment. Want bij de ALV moest 2/3 van de eigenaren aanwezig zijn en ¾ akkoord gaan. Op 1 stem na leek het toch niet door te gaan, maar gelukkig wisselde op het laatste moment toch 1 iemand van stem en kon het doorgaan.

Afstelling warmtepomp

Nu zitten Van de Berg en zijn mede-eigenaren, mede dankzij financiële ondersteuning van het Nationaal Warmtefonds en de gemeente, er warmpjes bij. Ook de geluidsisolatie is nu helemaal top. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, mechanische ventilatie, zonnepanelen en een warmtepomp zijn allemaal aangebracht of toegepast in het complex. Van de Berg kan nu volop genieten van het comfort in zijn nul-op-de-meterwoning. Van geluidsoverlast door de warmtepomp is geen sprake. “Je moet wel goed aandacht besteden aan de afstelling van zo’n warmtepomp. Dat scheelt heel veel in de rentabiliteit van het systeem.”

Tip

Welke tip heeft hij voor andere VvE’s? Die zult u niet snel verwachten. “Let op de wet Natuurbescherming. Zo moesten wij vervangende ‘woonruimtes’ regelen voor gierzwaluwen en vleermuizen. En dat zijn dan veel nestkasten.”

 

Remko van de Berg is een van de sprekers op de Inspiratiebijeenkomst voor VvE's op 10 november